Hopp til hovedinnholdet

Damanlegg for jernbanen (NSB)

Nord for Nare finner vi en regge vann og myrdrag på Sauheradfjellet som har vannfall mot  Sauherad kommune. Noe av vannet ble i sin tid ledet ned mot Nordagutu stasjon  for å forsynte damplokomotivene med vann. Se kart

Ved Damtjenn kan en finne rester etter damanlegg bygget omkring 1920. Norges Statsbaner ønsket å sikre jevn tilførsel av vann til bruk på damplokomotivene ved Nordagutu stasjon. Stasjonen ligger ved foten av Sauheradfjella mot Vest der Bratsbergbanen løper sammen med Sørlandsbanen i noen kilometer for så å dele seg igjen ved Hjuksebø (- Sørlandsbanen mot Kongsberg og Bratsbergbanen mot Notodden.)

Mye vann

Man fanget opp vannet fra Steintjønn, Damtjønn., Dugurdsfjelltjønn., Ellartjønn, Langvatn og Svarttjønn. Dammene/tjønna er langs vestkanten av Sauheradfjella har for lenge siden utspilt sin rolle i denne sammenheng, men de er fortsatt knyttet til et stykke samferdselshistorie i vårt land. Bratsbergbanen er elektrifisert og bør etter manges mening få sin renesanse. Om Bratsbergbanen, se her område sentrum. Vestfoldbanen løper fram til Skien. Bratsbergbanen løper sammen med Vestfoldbanen fra Eidanger til Skien sentrum. Se også "Dokumenter" for oversikt over de tjerna som var inkludert i vannforsyningen til damplokomotivene i sin tid.  


Bildearkiv

Dersom du vil se samtlige bilder fra Luksefjell, kan du klikke her.

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish