Hopp til hovedinnholdet

Berbergseter og gammel ferdselsvei

(Kartskisse fra GBHist.) - Etter som folk bosatteseg i distriktet og ferdselen til og fra økte oppsto stier og mer markerte tråkk gjennom marka kartskissa viser ferdselsveien gjennom Østmarka i Skrehelle traktene.

Det var mange setre i Østmarka
Berbergseter lå i Berbergskogen mellom Skrehelle og grensa til Siljan. Her passerte man gjerne på veien mellom Gjerpen og Øvre Siljan. I oppstigningen fulgte man vanlig sti eller tråkk opp fra Fjelldalen, syd for Skrehellet og gikk i nordøstlig retning  forbi og nord for St.Hansåsen og opp over Seteråsen.

 På Seteråsen lå setra til den gamle og store gjerpengården Berberg. Det var i sin tid vanlig for store gårder nede i Gjerpensdalen å ha setre oppe i åsene på østsida.
Før en kunne kjøpe seg til underholdning
På det lille "platået" Setra og Seteråsen er del av, finner vi også navn som Setertjern og St.Hansåsen. Navna forteller oss at her var mer virksomhet og liv innpå heia før i tiden. Midtsommers var det skikk at ungdommen fra Opphauen i Gjerpen møttes for å ha moro. Man trasket og gikk - motbakker og avstander var ikke særlig hindring i den tida.  


Arkivbilder

Har du lyst til å se alle arkivbildene fra Østmarka? Klikk her.

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish