Hopp til hovedinnholdet

Russerhula

Går man langs tømmerveien fra Ulvsvann i retning Langtjern kan man før Antonis Tømmerskot oppe i berget skimte en firkantet glugge. Det er åpningen til Russerhula. Det er lettest adkomst til hula ved å gå opp Antonis tømmerskott til traktorveien du møter. Gå litt sydover og ned for så å holde til venstre langs fjellveggen der hula ligger. Som du kan se av bildet, er det meget bratt her! Så vær forsiktig særlig når det er glatt Hold øye med og hjelp barna!

Dette lille krypinn som "hula" utgjør, har plass for to i sovepose på jordgulvet. Det "hemmelige" og lille skjulestedet ble anlagt av noen ungdommer for moro skyld en gang i mellomkrigstida. Det sies at østeuropeer holdt seg i skjul her under krigen; - derav navnet Russerhula.

"Hula"

Russerhula dannet seg i sin tid med et steinsprang som har gitt et overheng i berget nede i Ulvskollens "fjellfot". Med en viss godvilje kunne man betrakte dette som en hule. Noen gutter så spenning i det, og de bygde med mye strev opp et gulv og en vegg med en firkantet glugge som ble inngangen. Det hele ble et krypinn som de hadde mye glede av å bygge og være i på sine turer innover i Ulvsvannstraktene. Etter mye slit fikk de installert en gammel jernovn i hula og da lot det seg gjøre å oppholde seg der i sene høstkvelder også. Plassen var ikke større enn at kun et par mann kunne overnatte.

Krigsmotstand

Det er påstått at det under krigen var et par østeuropere som holdt seg i skjul for tyskerne i denne hula, derav navnet. Historien er ikke usannsynlig da tyskerne drev en fangeleir i Valebø under krigen. Først var det polakker som var internert der, men etter en stund ble de vekslet ut med russere.
Norske motstandsfolk hadde betydelig aktivitet innover i nordre del av Vestmarka under siste verdenskrig. De hadde leire nord for Geitebua ved Elgtjern, Ormetjern og i Hoppefjell. (Se Valebø) Det fant sted flyslipp og de foretok sabotasje mot Bratsbergbanen (Svartufs-aksjonen ”Operasjon Betongblanding”). Det er imidlertid ikke noen milorg.-karer fra den tida som har bekreftet historien.


Arkivbilder

Har du lyst til å se alle arkivbildene fra Vestmarka? Klikk her.

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish