Hopp til hovedinnholdet

Bergan brygge

Med dampskipstrafikken på Telemarkskanalen kom også faste anløpssteder. Bergan var en av de mange bryggene langs vassdraget, med takoverbygg for passasjerer og bod for gods. Flere av de gamle bryggene er nå restaurert i forbindelse med opprusting av kanalen og malt i den originale gule fargen. Ferge til øya Munken (Nome kommune) For 100 år siden var "vannet ofte veien".

Vår og høst var det vanskelig å ta seg fram
Det offentlige veisystemet var mangelfult og svært sesongavhengig. Det å kjøre på isen om vinteren og ta vannveien med båt om sommeren var ofte eneste alternativ. Med jevne mellomrom opp langs Norsjø lå rosjeftstasjoner og vertshus som etter hvert ble avløst av ferjestedene da båttrafikken tok seg opp i mengde og tempo - rutebåttrafikken skjøt som kjent fart i og med kanaliseringen.

Travelt på bryggene langs Norsjø da rutebåtene gikk
I rutebåtenes tid var det ved båtenes anløp liv og røre: folk, fe og gods skulle av og på. Det var ikke fritt for stress. "Ruta" skulle holdes! Ja, det var vanlig at folk langs skipsleia stilte klokka etter båten. Skipperen var som en øvrighetsperson å regne der han med stor myndighet regjerte på brua. Utallige er de små anekdoter som finnes fra denne virksomheten.

"Livet på telemarksbåtene" - episoder
Konservator Tor Kjetil Gardåsen har stor produksjon av lokalhistoriske skrifter. I boka "Livet på telemarksbåtene" (2001) forteller han om Jørn Neset på lokalbåten Gvarv: En av skipperne fra nyere tid som var best kjent er utvilsomt Jørn Neset. Han førte lokalbåten Gvarv mellom Gvarv og Skien i en årrekke og var en av de kapteiner som lokalbefolkningen i nedre Telemark kom aller mest i kontakt med. Episoder og historier etter Jørn Neset har levet på folkemunne helt opp til våre dager. Han hadde en egen stil, gjerne med korte, sarkastiske replikker, men alltid med en undertone av humor, som ofte viste seg å være det som skulle til for å løse opp i en vanskelig situasjon. En engstelig dame spurte en gang det var litt rusket vær over Norsjø: "Tror De båten går ned, kaptein?" "Han plar`kje gjøra det" svarte Jørn beroligende uten å flytte blikket en tomme til siden.
En annen gang skulle han inntil Bergan brygge på nedtur med mye folk om bord. En bonde på brygga skulle absolutt ha med ei ku, men Jørn var ikke innstilt på dette - det var mange passasjerer ombord og dårlig med plass og tid. Bonden holdt imidlertid på sitt, og det kom til diskusjon mellom skipper og bonde. Mens diskusjonen pågår gir Jørn sine ordrer. "la gå forut - la gå akter" og båten bakker ut fra brygga. Kommet et stykke utpå roper han så inn til bonden som står tilbake med kua på brygga: "Nå, fekk da à med?"


Bildearkiv

Vil du se alle arkivbildene fra Melum? Klikk her.

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish