Hopp til hovedinnholdet

Flakvarp

Flakvarp var opprinnelig plass under Aannerud gard i Solum (nå: Skien kommune). Bildet (TAu) er tatt fraBalsøya (se Solum sone) .

Navnet består av to ledd - flak og varp. I følqe Solum Historie II kan navnet Flakvarp skrive seg fra en spesiell fiskemetode i fjorden: Fiskerne la lyse flak i på grunner i sjøen og varpet/dro fiskene opp i nett når de kom inn over flaka.

En annen forklaring kan være knyttet til båttrafikken opp Porsgrunns/Skienselva: Fra Flakvarp ved elvas utløp, ble større båter og tømmerflåter varpet (slept) motstrøms oppover mot Skien.

Flakvarp er ei lita grend med ca. 50 hus og 150 innbyggere.

Stedet Flakvarp ligger ved utløpet av Skienselva i bunnen av Frierfjorden.

Naboskap

Flakvarp har en aktiv velforening som er over 50 år, Flakvarp båtforeninq har 30 båtplasser og planer om utvidelse. Det er opplyst om at stedet er med i "Nabosone", et prosjekt som skal erstatte nabokjerringa. Det vil si at vi skal prøve å se til at alle naboer har det trygt og har noen å kontakte hvis de har behov for hjelp.

Opprinnelig oppstod Flakvarp som en liten husmannsplass under Ånnerød gård. På midten av 1800-tallet var det registrert hele 4 plasser på Flakvarp (bruksnr. 16)

Ankringsplass

I Flakvarpbukta ligger en holme som heter Fantøya. Den aktiviteten som utspant seg her ga bygda et dårlig rykte i 1950-åra. Da lå omreisende fortøyd med sine skuter hele sommersesongen mens de reiste rundt på bygdene og solgte sine varer.

Iseksport

Tidligere var det iseksport fra Flakvarp. Spor etter isrenna som kom ned fra høydedraqet i nord   samt stor dam-mur (ved Lakåsen) finnes ennå.
Flakvarp er omgitt av skog med fine turstier og fjorden med bade- og fiskemuligheter.

(Kilder Solum Historie" og Wikipedia)


Bildearkiv

Har du lyst til å se alle arkivbildene fra Vestsida? Klikk her

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish