Hopp til hovedinnholdet

Byglimt fra Skien

1990, Erling Svenkerud

Konservator Tor Kjetil Gardåsen: " "- Var det morsommere å leve før?" Jeg stiller av og til spørsmålet til eldre skiensfolk. Svært ofte er svaret et uforbeholdent "ja!". En tenker på markener og tivolier, som var langt bedre og mer spennende den gang, kinoene, som alltid var en stor opplevelse eller det miljøet og samholdet som var mellom folk i bydelene. Og hele byen kunne samle seg om store begivenheter, som når Odd tok sine Norgesmesterskap eller når det kom kongebesøk, Men samfunnet hadde og sine skyggesider. De fastlåste samfunnsforhold, det håpløse for den som var henvist til forsorg og nødsarbeid, eller det usikre når en ble arbeidsløs. Fortida har både sine lyse og mørke minner. 

Erling Svenkerud har brukt sin pensjonisttilværelse fra politiet til å samle inn muntlig stoff omkring bysamfunnet i vårt århundre. Ved å ha levd i byen siden mellomkrigstiden og til i dag, og ikke minst gjennom sitt yrke som politimann, har han fulgt bylivet på pulsen gjennom en årrekke. Det stoffet han har samlet inn kan på mange måter betegnes som et tradisjonsstoff for skiensfolk: minner om begivenheter, personer eller forhold som man var opptatt av og som fikk feste seg i hukommelsen. Riktignok er det en type stoff som aldri ville ha havnet i ordinære historiebøker eller i skolebøkene. Jeg tror likevel de fleste i byen er enige om at byhistorien ikke er fullstendig før personer som Martin "Søpen" og "Lappe", hendelser som bydelskrigene og laksefisket i Gråten eller institusjoner som ferja i Follestad eller skiensmarken er kommet med. Det var alt en viktig del av bysarnfunnet på sin tid.

Mye av stoffet er samlet inn i tolvte time. Mange av de som har bidratt med muntlig stoff er allerede borte. Om noen år vil bysamfunnet
være fullstendig forandret.

Jeg tør hevde at Svenkerud med sine artikler har gitt et verdifullt og originalt bidrag til byens historie. "


Detaljer

  • Forfatter(e): Erling Svenkerud
  • Utgivelsesår: 1990
  • Forlag: Fylkesmuseet for Telemark og Grenland
  • ISBN: 82-90692-10-2

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish