Hopp til hovedinnholdet

Barn på skolevei

1989, Erik Kullerud

Forfatterens forord:

"Skoletiden er en vesentlig del av livet.

Vi er ikke bare tilskuere til begivenhetene.
Vi er en del av dem.

Vi nikker gjenkjennende til enkelte episoder.
Vi føyer til og supplerer hendelser.

Vi spinner villig videre på de fortellinger som andre beretter.
Skolens historie er vår egen barndoms historie.
 

Denne boken - «Barn på skolevei» - er egentlig bare en lang rekke med «stikkord» som den enkelte kan legge inn i sin egen vev og lage sitt eget mønster av.

Dette er ingen fullstendig skolehistorie for Gjerpen, Solum og Skien.

Verken omfanget av boken eller den tidsrammen jeg har hatt til disposisjon, har gjort det mulig å skrive en skolehistorie som gir et detaljert og helt bilde av almueskolen / folkeskolen / grunnskolen. I forskjellige sammenhenger er det tidligere skrevet en del om almueskolen, om den skolen vi hadde før folkeskolelovene kom for hundre år siden.

Det første avsnittet i boken om almueskolen, bygger i det vesentlige på disse skriftlige kildene. Beretningene fra folkeskolens tid er derimot hentet fra dagspressen, fra skolens journaler og fra en rekke med muntlige utsagn. Folkeskolen er den skolen eldre mennesker i dag kjenner, og det er bemerkelsesverdig hvor ensartet opplevelsene fra skoletiden er. Likevel har jeg gjennom samtaler stadig støtt på nye og interessante trekk fra dagliglivet i og omkring skolestua.

De siste tiårene er for nær til vurderinger og kommentarer. Det måtte derfor bli en beskrivelse av de store linjer i den vekst som er foregått i grunnskolen fra slutten av 50-årene og fram til i dag. 


Detaljer

  • Forfatter(e): Erik Kullerud
  • Utgivelsesår: 1989
  • Forlag: Skien skolestyre - Selskapet for Skien bys vel

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish