Hopp til hovedinnholdet

Over fjord, fjell og fonn - driftehandel med storfe i Norge ca 1850 -1930

2008, Anna Helene Tobiassen

Anna Helene Tobiassen (f. 1931) har vært førsteamanuensis ved avd. for etnologi ved universitetet i Oslo. Hun tok svennebrev i foto faget i 1955, magistergrad i etnologi 1972, og dr. philos. i 1988 med avhandlingen Driftehandel med storfe i Norge ca. 1850-1930.

Denne boka er en bearbeidet utgave av avhandlingen, og den handler om hvordan alt foregikk, fra tinging av fe til dyra var solgt, og om hvorfor denne handelen var så viktig både for by og land. Handelen settes i en større sammenheng der vi ser variasjoner mellom distriktene og hva slags økonomiske og sosiale forbindelser som ble skapt. 

Dessuten er det spennende spillet under «akkederingen» mellom kjøper og selger et viktig tema. Og ikke minst handler boka om hverdagens slit under tøffe naturforhold, om det å forstå seg på fe, om fargerikt folkeliv og munnrapp pruting i drifteløkka, om folkelig humor og om møte med nye tider.

Forfatteren gjør rede for hvordan driftehandelen fungerte som økonomisk og sosialt system. Dette var en livsstil for mange, og der femarkedene foregikk om høsten, ble samfunnslivet for noen døgn snudd på hodet.

Alt dette, sammen med mange gode fotografier, kart og prinsippskisser, gjør dette til en verdifull bok. En fyldig ordliste hører med. Boka gir et samlet bilde av en aktivitet som var en viktig del av det gamle bondesamfunnet under endring. 


Detaljer

  • Forfatter(e): Anna Helene Tobiassen
  • Utgivelsesår: 2008
  • Forlag: Snøhetta forlag a.s.
  • ISBN: 978-82-91375-23-6

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish