Hopp til hovedinnholdet

Sånn bodde de

2014, Thorbjørn Wahlstrøm og Helge Markussen

I sitt forord meddeler forfatterne oss: "I seks år har vi hatt en morsom hobby som har bragt oss på kryss og tvers i Fossum-skogene, på jakt etter gamle skogshusværer. Mye frisk luft og mosjon har vi fått, og i tillegg er vi blitt veldig godt kjent i et spennende område med mye historie.

Mange eldre skogsarbeidere har bistått oss i denne jakten og mange har bidratt med historier knyttet til mange av husværene. Bak i boken vises en oversikt over våre informanter." 

Innledningsvis  siterer forfatterne en gammel skogsarbeider. Han oppsummerte livet i skogsstuene han hadde vært en del av slik: "Tusenvis av mennesker har holdt til i disse stuene i åras løp. Noen for en vinter, andre for det meste av livet. Koia ble deres andre heim, for noen ble den det eneste sted de følte seg heime. Men disse mørke koiene som har betydd så mye for så mange, er praktisk talt ikke beskrevet eller besunget. Jakob B. Bull, Sven Moren og Hans Børli var vel så vidt innom, men det er setrene som er beskrevet og besunget. Det er høg himmel, lurlokk, lengsel og vemod. Setra er nasjonal helligdom. Tømmerkoia er bannskap, kulde, mørke og lønnskamp. Den er snusk, matos og muselort. Nei, skaustuene var ikke høyfjellshotell. Likevel hadde livet sine fine stunder Når det knitra i ovnen etter en uggen dag i skogen. Når den felles potetgryta
sendte ut sitt budskap om mat, da var det som en smak av paradis ... " 


Detaljer

  • Forfatter(e): Thorbjørn Wahlstrøm og Helge Markussen
  • Utgivelsesår: 2014
  • Forlag: Turlaget
  • ISBN: 978-82-303-2558-2

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish