Hopp til hovedinnholdet

Tele-idretten gjennom tidene, Telemark Idrettskrets 1919-1994

1994, Gudmunn Kyrkjebø

Telemark Idrettskrets er 75 år, men Tele-idretten er nok mye eldre. Etterat Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Våbenbruk ble stiftet i 1861, fikk vi etter hvert rundt om i bygdene ski og skytterlag. Det første organiserte skirenn ble arrangert i Ofte i Høydalsmo i 1865 eller 66. Først ute som organisert idrettslag her i Telemark var Sauland Skiløberforening,stifta i 1867, men da ikke tilsluttet Centralforeningen. De første idrettslag i Telemark som melder seg inn i Centralforeningen finner vi starten av 1880 åra.

Når vi skal skrive Telemark Idrettskrets historie, kan vi ikke godt nøye oss med å se 75 år tilbake i tiden, vi må bruke litt plass til å se på idrettsak-
tiviteten fra den spede begynnelse etter 1861 og framover mot 1919 da Telemark Idrettskrets ble stiftet. Grunnen til dette er grei. I årene fram mot
1900 hadde vi en fantastisk oppblomstring innen skisporten, dette takket være morgedølene. De skapte skihistorie og viste oss veien til den fantastiske verden en kan oppleve på ski. 

Det være seg som ren "moroløyping" i løssnøen til dagenes knallharde konkurranser i velpreparerte skianlegg i millionklassen. Fra 1900 og framover har vi Odd som dominerer den nye "folkeidretten" , fotballen, og kan dra heim til Skien og Telemark med 11 norgesmesterskap. Vi telemarkinger har mye å være stolte av, og en plass i norsk og internasjonal idrettshistorie fortener vi. Det har nok gått litt tungt i visse idretter de siste årene, men telemarkingene kommer nok igjen. Når en er nede i en bølgedal, vet vi at det bare er en vei, og det er oppover.

Teleidretten har i det vi går inn i jubileumsåret, uendelig mye å glede seg over: Vi har stor bredde innen de forskjellige idretter, tilbudene er mange, vi har tilbud som passer alle, fra de yngste til de mer etablerte, for de som satser på beinhard konkurranse til de som nøyer seg med litt trim, og til de som nøyer seg med å nyte idretten fra tribunen. Snakk om folkebevegelse! Vi kan sannelig være stolte av vår organisasjon.


Detaljer

  • Forfatter(e): Gudmunn Kyrkjebø
  • Utgivelsesår: 1994
  • Forlag: Telemark Idrettskrets

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish