Hopp til hovedinnholdet

Skien i viser og vers

2007, Samling og red.: Sveinung Næss

Fra forordet: "Skien har gjennom tidene frembragt en lang rekke lyrikere og vise- og versemakere, på høyst forskjellige nivåer, men felles for alle er at de har gitt bidrag til Skiens historie. Det er - naturlig nok - en solid spennvidde fra Henrik Ibsens dikt til skole- og klubbsanger.

Å få samlet alle Skienslyrikernes totalproduksjon i ett verk, er selvsagt mulig, men i denne omgang stiller vi kravene noe ned og nøyer oss med å presentere Skiensborgeres vise- og versemakeri i begrenset omfang. Diktene og visene varierer fra rene hyldningsdikt til byen, via slagere og salmer, til enkle klubb- og skolesanger. 

Det finnes et utrolig stort kildemateriale å øse av, og svært meget er samlet inn, men av rene praktisk-økonomiske grunner må vi, i denne omgang, begrense oss til en bok med 256 sider.

Utgangspunktet for valg av lyrikere og skribenter er at de enten er født og oppvokst i Skien, eller at de har flyttet til byen og her har skrevet sine dikt, viser og vers. For å øke kjennskapet til skribentene har vi tatt med personlig informasjon, i tillegg til å gi litt bakgrunnsstoff om foreninger og klubber, for på denne måten å sette diktene/sangene inn i en nærmere sammenheng.

I noen tilfeller har vi tatt med noter til sangene, men det har ikke vært hensikten å lage en sangbok. Målet har vært å vise spennvidden og mangfoldet i Skiensdiktningen, i tillegg til - spesielt - å gi elevene ved Skiensskolene et blikk inn i vår lokale diktskatt. "


Detaljer

  • Forfatter(e): Samling og red.: Sveinung Næss
  • Utgivelsesår: 2007
  • Forlag: Wera Forlag
  • ISBN: 978-82-92867-00-6

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish